A járványos téli időszakban szinten mindenkinek kijut a meghűléses, influenzás megbetegedésekből. Télutón a C-vitaminban dús savanyú káposzta sokat segíthet a megfázás leküzdésében. Ez a zöldség az egyik legjobb C-vitamin-forrás a hideg időben, csirkemellel gazdagítva pedig könnyű és nagyon ízletes fogás…
Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta 3x1,5 dl száraz fehérbor 8 szem egész fekete bors 1 dl olívaolaj 5 babérlevél 1,5 vöröshagyma 1 kk só 6 dl tejföl + 1 dl a díszítéshez póréhagyma A gombócokhoz: 35 dkg csirkemell filé (ha nincs darálónk, akkor darált) 1/2 vöröshagyma 2 répa 2 tojás 1,5 teáskanál só 1 kávéskanál őrölt fekete bors 1 dl barna, vagy vörös rizs
A savanyú káposztát tegyük egy tésztaszűrőbe, és folyóvízben mossuk át. Ne áztassuk, csak mossuk, hogy ne legyen nagyon savanyú. 1,5 vöröshagymát karikázzunk fel, és keverjük a savanyú káposzta közé. Főzzük meg a rizst. 1 dl olívaolajat, 8 szem egész borsot, 1 kávéskanál sót, 5 babérlevelet szintén alaposan keverjünk hozzá a káposztához, és tegyük félre.
A darált csirkemellhez, hagymához, répához üssük hozzá a tojásokat, és az 1,5 teáskanál sóval, 1 kávéskanál borssal és a kihűlt hideg rizzsel gyúrjuk össze. Ha nincs húsdaráló, akkor a répát és a hagymát a nagylyukú reszelőn gyaluljuk le.
Egy nagy fazékban forraljunk sós vizet, majd formázzunk a masszából 5-6 cm-es gombócokat, és tegyük a vízbe. Ha feljöttek a tetejére, szedjük ki. A gombócokat egyenletesen osszuk el a tepsiben. Tegyük az előkészített káposztát közéjük, rájuk.
Alufóliával fedjük le, és 190 fokon süssük így 45 percig, majd fólia nélkül 220 fokon addig, míg nem pirul meg a teteje. Kb. 15-20 perc. |