Egészségkonyha  
Egészségkonyha
Rakott savanyú káposzta csirkemellel
A járványos téli időszakban szinten mindenkinek kijut a meghűléses, influenzás megbetegedésekből. Télutón a C-vitaminban dús savanyú káposzta sokat segíthet a megfázás leküzdésében. Ez a zöldség az egyik legjobb C-vitamin-forrás a hideg időben, csirkemellel gazdagítva pedig könnyű és nagyon ízletes fogás…

Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta
3x1,5 dl száraz fehérbor
8 szem egész fekete bors
1 dl olívaolaj
5 babérlevél
1,5 vöröshagyma
1 kk só
6 dl tejföl + 1 dl a díszítéshez
póréhagyma
A gombócokhoz:
35 dkg csirkemell filé (ha nincs darálónk, akkor darált)
1/2 vöröshagyma
2 répa
2 tojás
1,5 teáskanál só
1 kávéskanál őrölt fekete bors
1 dl barna, vagy vörös rizs

A savanyú káposztát tegyük egy tésztaszűrőbe, és folyóvízben mossuk át. Ne áztassuk, csak mossuk, hogy ne legyen nagyon savanyú. 1,5 vöröshagymát karikázzunk fel, és keverjük a savanyú káposzta közé. Főzzük meg a rizst. 1 dl olívaolajat, 8 szem egész borsot, 1 kávéskanál sót, 5 babérlevelet szintén alaposan keverjünk hozzá a káposztához, és tegyük félre.

A darált csirkemellhez, hagymához, répához üssük hozzá a tojásokat, és az 1,5 teáskanál sóval, 1 kávéskanál borssal és a kihűlt hideg rizzsel gyúrjuk össze. Ha nincs húsdaráló, akkor a répát és a hagymát a nagylyukú reszelőn gyaluljuk le.

Egy nagy fazékban forraljunk sós vizet, majd formázzunk a masszából 5-6 cm-es gombócokat, és tegyük a vízbe. Ha feljöttek a tetejére, szedjük ki.
A gombócokat egyenletesen osszuk el a tepsiben. Tegyük az előkészített káposztát közéjük, rájuk.

Alufóliával fedjük le, és 190 fokon süssük így 45 percig, majd fólia nélkül 220 fokon addig, míg nem pirul meg a teteje. Kb. 15-20 perc.

 







 
Adatvédelmi nyilatkozat