Egészségkonyha
Különleges kovászos uborka krémleves
Ez a pikáns krémleves nem csak a különleges ételek szerelmeseit örvendezteti meg, de a szervezetre is jótékony hatással van. Különösen ajánlott emésztési problémákkal küzdőknek, hiszen az erjesztett zöldségekben és tejtermékekben a bélflórára jótékony hatású probiotikumok segíthetik a kellemetlen tünetek csökkentését…

Hozzávalók:

5-6 nagyobb kovászos uborka, felkockázva

4 dl natúr joghurt

1 gerezd fokhagyma, lereszelve

kb. 3-5 dkg felkockázott sonka 

kevés olívaolaj



A kovászos uborkát apróra kockázzuk, hozzáadjuk a levét, a hideg, leszűrt zöldséglevest, a lereszelt fokhagymát és a joghurtot. Erős teljesítményű robotgéppel, vagy botmixerrel az egészet simára turmixoljuk, szükség szerint átszűrjük. Néhány órára (esetleg egész éjszakára) behűtjük. A tetejére ropogós sonkakockát szórunk, amelyhez serpenyőben kisütjük a felkockázott sonkafélét, konyhai papírtörlőn leitatjuk. A levest jégbe hűtve, a ropogós sonkával és némi jófajta olívaolajjal meglocsolva tálaljuk. Adhatunk hozzá fokhagymás pirítós kockákat is, vagy friss zöldfűszereket, amelyekkel ki-ki ízlése szerint gazdálkodhat.

A kovászos uborka jellegzetes közép-európai, magyar és sváb specialitás. Házi készítésének számtalan módja ismert. Nyáron házilag a következőképpen készíthetjük el a legegyszerűbben: mossuk meg az uborkát és végeit mindkét oldalon vágjuk le. Egy nagy 5 literes üveg aljára helyezzünk pár gerezd fokhagymát, kevés friss kaprot, feketeborsot és babérlevelet. Utána fektessünk rá egy réteg uborkát, majd ismét kaprot és a többi fűszert. Az üveg legtetejére 2 szelet pirított kenyér kerül, majd az egészet felöntjük langyos sós vízzel. Félárnyékos szabad helyre tesszük 1-2 napra, míg a lé tejszerűvé válik, majd árnyékba húzzuk. 2-3 nap múlva leszűrjük és hűtőben tároljuk.

 







 
Adatvédelmi nyilatkozat