A cékla kedvezően hat a májra és a vérképző szervekre. A dió jó hatású az idegrendszerre, a legyengült szervezetetre. Káliumot, kálciumot és foszfort tartalmaz, valamint B1, B2 vitamint. A legfontosabb azonban a telítetlen zsírsav tartalma, amely koleszterincsökkentő, emiatt jó hatású a keringésre.Íme egy könnyű és finom saláta belőlük.
Hozzávalók: 2 nagy vagy 4 kisebb cékla 2 evőkanál olívaolaj 1 tk balzsamecet 1 nagy szál friss kakukkfű, apróra vágva 50 g dió 200 g kecskesajt kockákra vágva salátalevelek a tálaláshoz.
Öntet: 1 tk dijoni mustár 1 evőkanál fehérborecet 2 evőkanál olívaolaj 1 evőkanál dióolaj só és bors
Melegítsd elő a sütőt 180 oC-ra! Hámozd meg és aprítsd fel a céklát gerezdekre, és tedd egy serpenyőbe. Hintsd meg olívaolajjal, balzsamecettel, fűszerezd sóval, borssal és a friss kakukkfűágakkal. Süsd kb. 45-60 percig, amíg a cékla megpuhul, és kezd karamellizálódni a szélein. Vedd ki a sütőből és tedd félre, amíg elkészíted az öntetet. Habverővel keverd össze a dresszing hozzávalóit! Rendezd el a salátaleveleket egy tálon, tedd rá a sült céklát, az apróra vágott diót és a kockára vágott feta sajtot. Locsold meg az öntettel, és tálald. |