Otthon - mérgek nélkül  
Otthon − mérgek nélkül
A természetes tisztítószerekről
Mit kerüljünk el, mit használjunk?
Az élelmes méregvadász minden háztartásban rengeteg olyan vegyi anyagra bukkanhat, amely egészségre ártalmas hatású lehet. Ilyenek bizonyos tisztítószerek és festékek. A legfontosabb alapelv az, hogy ezek közül mindig a vízbázisúakat válaszd az oldószeresek helyett, de még jobb, ha természetes, mérgező anyagot egyáltalán nem tartalmazó megoldással helyettesíted őket.

Természetes fertőtlenítés
15 percnyi forralás tökéletes fertőtlenítő: csecsemők, betegek evőeszközeit így fertőtlenítsd. De még a fehérítéshez sem kell feltétlenül klór: nagyanyáink nem véletlenül szárították a ruhákat a napon…

Kíméletes, ám hatásos lefolyótisztítás
Ecettel és citrommal kitűnően helyettesíthető a sósav és a klór. A szódabikarbóna pedig kitűnő szaniterápoló anyag: ha elkevered ecettel, még a lefolyót is tisztítja erre szintén alkalmas megoldás ecetet önteni a lefolyóba, majd forró vízzel leforrázni.

Csillogó ablak, mérgek nélkül
Az ablakot tisztíthatod meleg ecetes vízben feloldott kevés kukoricalisztes oldattal, az edényeket pedig konyhasóval, szódabikarbónával, ecettel és citrommal.

A konyhai szennyeződések és a penészfoltok réme
A makacs szennyeződéseket egy liter vízhez kevert egy evőkanálnyi mosószódás keverékkel tüntethetjük el, a maradék pedig tökéletes felmosásra, vagy például a tűzhely tisztítására. A penészfoltoktól is könnyedén megszabadulhatunk durva, mérgező szerek nélkül: mindössze alkoholba mártott ronggyal kell áttörülnünk az érintett felületeket.

Illatos lakás, olcsón és természetesen
Ki ne szeretné a potpurri finom illatát élvezni a nappalijában? Ennek a gyönyörű és praktikus lakás kiegészítőnek az elkészítéséhez csak egy kis türelemre van szükség, ám a hatása garantált… Szükségünk lesz hozzá száraz virágokra, fűszerekre, különböző termésekre, egy kis illóolaj esszenciára és szárított gyümölcskarikákra. Ha minden hozzávaló megvan, egy nagy tálban össze kell keverni őket, cseppenként adagolva az illóolajat, amíg megfelelő nem lesz az illata. Ezután 4-6 hétre zacskóba zárni a keveréket, kétnaponta összerázva, és kész is.

Zsíros, égett szennyeződések kíméletes száműzése a mikróból
Forrásban lévő vízhez adjunk annyi citromlevet, hogy nagyjából 20%-os oldatot kapjunk. Az edényt helyezzük be a mikrohullámú sütőbe, a kipárolgó citromos vízgőz pedig annyira fellazítja a makacs szennyeződéseket, hogy azokat utána gyerekjáték lesz letakarítani a langyos maradékkal.

Édesen hívogató darázskelepce
Keverjünk össze körülbelül 3 deciliter sört nagyjából ugyanennyi cukros vízzel, majd ezt öntsük a fára helyezhető darázscsapdába. A darazsak képtelenek ellenállni a forróságban párolgó cukros keverék illatának.

Energiakímélő vasalás
Kosztümök és öltönyök gyűrődéseinek kisimítására nagyszerű módszer, ha a felakasztjuk őket a fürdőszobában a forró vizes zuhanyozás előtt, majd hűvösebb, száraz helyre visszük őket fél órára, és hagyjuk kiszikkadni őket. Az összes apró gyűrődés kisimul, a módszer pedig környezet és időkímélő.

  
Adatvédelmi nyilatkozat